Rytmisestä voimistelusta painonnostoon

Kuten aiemmin mainitsin, mun urheilutausta sijoittuu rytmiseen voimisteluun ja joukkuevoimisteluun. Harrastin rytmistä voimistelua ihan pienestä pitäen, kunnes valmentajan muuttaessa pois vaihdoin joukkuevoimistelun pariin muutamaksi vuodeksi. Jos joku ei tiedä mitä rytminen voimistelu on, niin lyhykäisyydessään se on olympialaji jossa voi kilpailla yksilönä tai joukkueena(5hlö). Rytmisessä voimistelussa käytetään välineitä naru, vanne, pallo, keilat ja nauha. Rytmisessä voimistelussa ohjelmat suoritetaan kovalla lattialla, jossa on ainoastaan matto päällä. Ei ole permantoa, ei telineitä, eikä tehdä voltteja.

Lajina rytminen voimistelu oli mulle aina paljon mielekkäämpi, sen vuoksi varmaan päädyinkin valmenuskuvioita aloittaessani juuri rytmisen, enkä joukkuevoimistelun pariin. Olen aina pitänyt rytmisen monipuolisuudesta ja haastavuudesta. Vaikka säännöt ovatkin muuttuneet paljon siitä, mitä ne olivat kun itse harrastin, on rytmisessä aina arvostettu paljon välineosaamista ja haastavia vartalovaikeusosia (hypyt, tasapainot, piruetit).

Joukkuevoimistelu on naisvoimistelusta kehittynyt urheilulaji. Joukkuevoimistelussa painottuu ryhmän yhtäaikaisuus, liikekielen yhtenäisyys ja rytmistä voimistelua enemmän myös vartalon liikkeiden virtaavuus. Joukkuevoimistelussa parasta oli tietenkin yhteinen päämäärä koko joukkueen kanssa. Lisäksi joukkueena pääsimme osallistumaan moniin hienoihin tapahtumiin aina Japanissa asti.

sirius

Sirius JNV

Uskon, että päätös lopettamisesta syntyi, koska en koskaan kokenut joukkuevoimistelua samalla tavalla omaksi lajikseni kuin rytmisen. Myös vammat tekivät oman tehtävänsä. Kärsin myös voimistelu aikoina samanlaisesta rasitusmurtumasta, joka syksyllä löytyi selästäni. Selkä luutui, mutta kipuili silti aika ajoin. Viimeisellä keilakaudella myös mun ranteet kipeyty todella pahasti. Muistan, että olin viikkoja ellen jopa kuukauden kirjoittamatta koulussa, koska ranteet olivat niin hellät. Varsinaiseksi syyksi ei ikinä löytynyt muuta kuin yliliikkuvuus ja rannekanavien ahtaus. Loppujen lopuksi mun yliliikkuvuus useissa nivelissä (muutama alaselän nikama, polvet, ranteet, lonkat…jne.) koitui osaltaan mun voimistelu uran kohtaloksi. Asia, joka oli varmasti myös auttanut mua lajin parissa, kipeytti lopulta kropan siihen pisteeseen, jolloin ortopedi totesi, että nyt olisi aika lopettaa jos haluan elää aikuisena kivutonta arkea.

Teinivuosina keksin kyllä paljon muutakin tekemistä voimistelun jälkeen, joten siinä mielessä voimistelun pariin ei ollut ikävä. Muistan kuitenkin miettineeni, kuinka kaikki työ oli mennyt hukkaan, koska en voisi enää ikinä päästä samalla tavalla minkään lajin pariin. Kuinka väärässä saatoinkaan olla… Siinä 14-vuotiaana mietin, kuinka olin liian vanha aloittamaan uusia harrastuksia. Asiaan tietenkin vaikutti paljon se, että kilpailuhenkisenä en halunnut ”vain harrastaa”. Jos jotain tekisin, halusin tehdä sitä tavoitteellisesti. Ikävä kyllä mulla kytee sellainen pieni ”kaikki, tai ei mitään” mentaliteetti. Tietynlainen tavoitteellisuus on tietenkin kaiken motivaation perusta, mutta ehkä olisin voinut katsoa asiaa vähän vähemmän mustavalkoisesti.

hyppy

Mitä sitten tapahtui rytmisen voimistelun ja joukkuevoimistelun jälkeen, että päädyin painonnostoon? Yllättävän vähän. Suurinosa varmasti tietää, että kävin crossfit salilla jossa tutustuin painonnostoon, lopulta päädyin kilpailemaan ja pian olinkin SM-kisojen kautta alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Melkoisen yllättävää se oli kyllä itselleni. Varsinkin ajateltuani, etten voi urheilla tosissani enää minkään lajin parissa. Tykkään olla urheilija, joten olen suunnattoman onnellinen, että oon löytänyt vielä lajin josta pidän ja jonka parissa saan tehdä tosissani töitä, vaikka se tapahtuikin vasta kaksikymppisenä.

12968658_10154022847928955_1343321073_n

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s